Info Panel
You are here:   Home  /  Over ons

Over ons

Mijn eerste kennismaking met Penningen was in Mei 1988 toen Laurens  Schulman  een prachtige veiling hield in Hotel Jan Tabak, gelegen in de stad Bussum, waar wij beiden wonen.

De penning waar  het vooral om draaide was uniek, prachtig gegraveerd in  zilver en laat zien de inname  van Naarden in 1673 door Willem III.

Deze penning bracht 40.000 gulden op en ik voelde hoe alle aanwezigen blij waren dat de koper het Naardense  Vestingmuseum was.

De penning maakte deel uit  van een verzameling van 240 penningen die Schulman voor een buitenlandse houder mocht verkopen. Wel vertelde hij dat een zo grote verzameling in zo’n goede staat misschien twee keer in een eeuw voorkomt.

Ik zelf was bij eerste blik op al deze penningen volslagen in de greep van deze voor mij onbekende kunstvorm gekomen.
Ik heb  7 penningen tijdens die veiling gekocht en heb in de jaren daarna  geleidelijk mijn verzameling uitgebreid.

Niet alleen de schoonheid maar ook het verhaal achter iedere penning is voor velen de reden om penningen te verzamelen, want tegelijk wordt een belangrijk stuk van onze eigen Nederlandse geschiedenis er door  aanschouwelijk en begrijpelijk gemaakt.

Daarbij heb ik hulp  gekregen van de historicus LUC PANHUYSEN die de bijpassende teksten heeft gemaakt en  van mijn kleinzoon GIJS die ondanks een drukke studie tijd heeft vrij gemaakt om al mijn penningen te fotograferen en te digitaliseren.

RUURT  HAZEWINKEL